top of page

Sterke Piétrain

Het PIGfijn varken is gebaseed op de Piétrain. Dit authentiek Belgische varkensras kenmerkt zich door zijn uitermate sterke bespiering en is het meest efficiënt bij het omzetten van zijn voer in mals vlees.

 

Het Piétran ras is ontstaan in het Waals-Brabantse Piétrain, nabij Jodoigne (Geldenaken), ergens begin van de twintigste eeuw. Een rijke bankier, op de Chapeau-veauhoeve, zou een varken van het Engelse Berkshire ras gekruist hebben met een inheems varken. In die nest zaten biggen met de kenmerkende zwarte vlekken. De handelaar in biggen wilde die bevlekte biggen niet kopen. Daarop besloot de buurman de biggen te kopen en verder te fokken met deze dieren. Momenteel is de kleinzoon van die buurman nog steeds actief in het fokken van het Piétrain ras, in het dorpje Piétrain.

Het Piétrain ras kenmerkt zich door zijn uitermate sterke bespiering en is zeer efficiënt in het omzetten van zijn voeder in mals vlees. De sterke bespiering zorgt ervoor dat geen enkel ander ras ter wereld beter doet in het aanzetten van vlees, het ras kreeg dan ook de bijnaam: ‘het varken met de vier hespen’. Bovendien is het Piétrain ras heel efficiënt in het omzetten van zijn voeder in mals vlees. Ten opzichte van veel ander gebruikte varkensrassen heeft het Piétrain varken ruim 10% minder voeder nodig om één kg vlees aan te zetten.

bottom of page