top of page

Over PIGfijn en

varkenshoeve Klein Gistelgoed

Het Klein Gistelgoed is een gespecialiseerd varkensbedrijf uit Emelgem-Izegem met jarenlange ervaring.

Onze missie

Vanuit onze passie voor varkens, willen we varkensvlees produceren met een hoge kwaliteit voor de lokale markt, met een afzet zoveel mogelijk in eigen handen.  Kwaliteit, betrouwbaarheid en zelfstandigheid zijn daarbij de kernwaarden.

Het verleden

Het bedrijf wordt sinds de jaren 20 van de vorige eeuw uitgebaat door de familie Decaigny, en draagt dan ook het label ‘Generatiebedrijf’. Tot het eind van de van de jaren 70 was het een typisch gemengd bedrijf met varkens, koeien en akkerbouw.  Na de overname van het bedrijf in 1978 door mijn vader Luc Decaigny startte de specialisatie in de varkenshouderij.  Het bedrijf werd uitgebouwd en omvatte 200 zeugen en 1200 vleesvarkens.

Van bij het begin was het de bedoeling om zo onafhankelijk mogelijk te werken.  Zo werd voorzien in de eigen opfok van de zeugen, waardoor alle dieren op het bedrijf aanwezig ook op het bedrijf geboren zijn.  Later is de eigen voederwinning erbij gekomen. Halfweg de jaren 80 werd gestart met het vervoederen van eigen geteelde maïs.  In het begin was dit experimenteel, maar al snel groeide dit uit tot een vast gegeven.

Sinds 2004 baten ik, Christophe Decaigny, en mijn vrouw Griet Brille het bedrijf uit. De ingeslagen weg van een zo groot mogelijk onafhankelijkheid werd doorgetrokken.  De eigen opfok van zeugen blijft bestaan en de eigen voederwinning werd nog verder uitgebouwd, met naast maïs ook nog gerst en tarwe.  We moderniseerden het bedrijf in 2010 en groeiden naar een bedrijf met 350 zeugen en 1000 vleesvarkens.

Het heden

Met de crisis in de varkenssector is ons duidelijk geworden dat er nog een deel van de onafhankelijkheid moest gerealiseerd worden.  Voor de verkoop van onze varkens waren we nog te veel afhankelijk van een wispelturige markt.  Er was al een samenwerking sinds 2004 met vleesgroothandel Mulier. Deze kreeg in 2007 een permanent karakter en kreeg de naam PIGfijn. Jammergenoeg overleed Eric Mulier in het voorjaar van 2017 en werd de vleesgroothandel niet verder gezet. Sindsdien verzorgen we zelf de verdeling van ons varkensvlees tot bij onze klanten. Eind 2014 zijn we ook begonnen met een beperkte verkoop van varkensvlees op bestelling, op de boerderij.

Om ons meer te kunnen bezig houden met de eigen afzet, beslisten we eind 2015 om onze productie af te bouwen.  Dat ging samen met een omschakeling van het managementsysteem van de zeugen.  Door die verandering is de arbeidsbehoefte bij de varkens kleiner en beter verdeeld in de tijd.  Bijkomend voordeel is dat de biggen in dit systeem een week langer bij de zeug kunnen blijven.  Wat beter is voor de dierengezondheid en het welzijn. Beter voor boer en beest dus.

 

Inmiddels is er in het gezin ook uitbreiding gekomen. Arne (2008) en Lotte (2010) zijn onze twee kinderen.

1

PIGfijn levert karkassen met een heel hoog versnijdingsrendement.

2

Er is zeer weinig dripverlies waardoor het ook langer houdbaar blijft.

3

Wij bieden een heel constante en hoge vleeskwaliteit.

4

Door de langzame groei van het varken, de aangepaste voeding en de nauwkeurige selectie van berenlijnen, garanderen wij mager maar heel smaakvol vlees.

bottom of page